JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Inbrottstjuv dömd för grovt rån och grovt vållande till annans död

[2013-05-21] Attunda tingsrätt

Attunda tingsrätt har i dag dömt tre personer för att på olika sätt ha varit delaktiga i inbrottet på Polhemsvägen 7 i Sollentuna den 2 december 2012, då villaägaren, en äldre man, hänsynslöst bands med silvertejp och misshandlades så svårt att han avled.

Åklagaren åtalade fyra personer och påstod att kvinnan, som kände den avlidne mannen, hade beställt inbrottet i hans villa av en viss annan man. Denne man påstods sedan ha anlitat inbrottstjuven. Den fjärde personen åtalades för att ha gömt stöldgodset efteråt och för att ha pantsatt smycken från villan.

Den åtalade inbrottstjuven påstods ha gjort sig skyldig till i första hand mord. Enligt tingsrätten är det bl.a. genom DNA styrkt att mannen är den aktuella inbrottstjuven samt att han vid bostadsinbrottet stal pengar och smycken. Han visade även en synnerlig råhet när han tejpade och utsatte villaägaren för en så grov misshandel att denne avled.

– Inbrottstjuven kan dock inte dömas för mord. Utredningen visar inte att han hade uppsåt att döda villaägaren, uppger rådmannen Maria Hallqvist. Han har därför dömts för grovt rån och grovt vållande till annans död till fängelse i sex och ett halvt år.

Mannen som anlitade inbrottstjuven har dömts för medhjälp till grov stöld. Det är inte styrkt att han hade uppsåt till att villaägaren skulle skadas. Han kan därför inte dömas för medhjälp till grovt rån. Straffet har bestämts till fängelse i tre månader. Tingsrätten har vid straffmätningen tagit hänsyn till en annan dom som Svea hovrätt nyligen har meddelat mot mannen.

Det är styrkt i målet att informationen om att det fanns värdesaker i villan kom från den åtalade kvinnan. Det är dock inte visat att hon har påverkat medhjälparen att anlita inbrottstjuven eller att hon har lämnat informationen med uppsåt att den skulle användas för inbrottet. Åtalet mot henne har därför lämnats utan bifall.

Mannen som pantsatte smycken från villan har dömts för häleri till fängelse i fyra månader.

Domarna mot inbrottstjuven och mannen som dömts för häleri omfattar även vissa andra brott som inte har med händelsen på Polhemsvägen 7 att göra.

Inbrottstjuven ska betala skadestånd till villaägarens båda barn och bror med sammanlagt drygt 290.000 kr.

 

Rättens ordförande Maria Hallqvist är tyvärr upptagen på annat håll denna vecka, men media som eventuellt önskar komma i kontakt med rättens ordförande med anledning av domen ombeds att mejla susanne.riva@dom.se och lämna sina kontaktuppgifter så återkommer rådmannen Maria Hallqvist så snart hon har möjlighet.

Senast ändrad: 2013-05-21

För mer information kontakta:

Maria Hallqvist
Rådman
08-561 695 00 / maria.hallqvist@dom.se

Målnummer:

B 9021-12 / Enhet 1