JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Långa fängelsestraff för grovt rånförsök i Täby och efterföljande skottlossning mot poliser

[2013-06-27] Attunda tingsrätt

Attunda tingsrätt har idag dömt två män för försök till grovt rån, grovt olaga hot och grovt vapenbrott. En av männen har även dömts för försök till mord bestående av att han skjutit mot en polisbil i samband med flykt efter rånet. Gärningsmännen dömdes till fängelse i drygt 9 år respektive 5 år och 9 månader.

Den 10 januari 2013 genomfördes ett rånförsök mot Handelsbankens kontor i Näsby Park i Täby. Gärningsmännen körde in en bil genom bankens fönsterruta och sprang därefter in i banken för att tillgripa pengar. En av rånarna var beväpnad med ett skarpladdat automatvapen. Personalen flydde från lokalen. Inga pengar kunde tillgripas.

I samband med en vägspärr vid en påfart till E18 försökte en polispatrull stoppa rånarbilen vilket ledde till att polisen följde efter rånarbilen. En av rånarna avlossade då ett skott med automatvapnet vilket krossade rånarbilens bakruta och skadade polisbilens vindruta. Polismännen skadades inte.

Samma polispatrull påträffade en stund senare rånarbilen i Kungsängen och en av rånarna sköt då två skott med automatvapnet för att hindra poliserna att följa efter dem. Skottlossning skedde även från poliserna.

Männen döms för försök till grovt rån, grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Den av rånarna som avlossade skotten döms även för försök till mord. Tingsrätten har funnit att det inte är bevisat att skjutningen på E18 skedde tillsammans och i samförstånd männen emellan. Den rånare som körde bilen frikänns därför från mordförsöket.

Mannen som även döms för mordförsök får fängelse i drygt 9 år samt förverkande av ett tidigare fängelsestraff med nästan 1 år. Den andre mannen döms till fängelse 5 år och 9 månader samt förverkande av tidigare fängelsestraff på nästan 2 år. De döms även till att betala skadestånd till de två poliserna och de fyra banktjänstemännen.

Senast ändrad: 2013-06-27

För mer information kontakta:

Lena Hjelmtorp
Rådman
08-561 695 20/ lena.hjelmtorp@dom.se

Målnummer:

B 274-13 enhet 5