JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Sluten ungdomsvård för mord i Vallentuna

[2013-03-21] Attunda tingsrätt

Attunda tingsrätt har i dag meddelat dom i det mål där en vid gärningstillfället 17-årig man åtalats för mord på en 22-årig man i Vallentuna. En enig tingsrätt dömer mannen för mord och bestämmer påföljden till sluten ungdomsvård i tre år.

Den 21 september 2012 skedde en misshandel i Vallentuna centrum. En 22-årig man avled en dryg vecka senare till följd av knivskador. Åklagaren hade åtalat 17-åringen för mord alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. 17-åringen hade förnekat att han var på platsen. Tingsrätten fann dock att det var ställt utom rimligt tvivel att han är skyldig. DNA från blod tillhörande den 22-åriga mannen fanns på en knivslida som beslagtogs från 17-åringen. 17-åringen har även uppgett att han bar kniv aktuell kväll och att han brukar bära kniv. En kamrat till 17-åringen bekräftade vidare att kamraten var med på en övervakningsfilm som fångat delar av händelsen. Personer hade vittnat om att 17-åringen tillsammans med andra lämnat en fest i närheten. Han var då, enligt vittnena, maskerad och beväpnad och de hade senare kommit tillbaka och agerat som om de hade varit i bråk. Utseendet på en av gärningsmännen på övervakningsfilmen var förenligt med 17-åringen.

Tingsrätten finner att det är fråga om ett uppsåtligt dödande och att rubriken ska vara mord, inte dråp. Skälen till det är att rätten bedömer att 17-åringen har varit delaktig i att flera gånger hugga 22-åringen med kniv och att han måste ha insett den stora risken för att målsäganden skulle avlida. Därmed har han haft uppsåt, s.k. likgiltighetsuppsåt, i förhållande till målsägandens död. Det kan ha varit så att målsäganden hade en kniv och en luftpistol på sig, men han var inte provocerande eller hotfull mot ungdomarna som angrep honom.

Den tilltalade var 17 år när han begick mordet och har nu fyllt 18 år. Åklagaren yrkade på sluten ungdomsvård, och tingsrätten väljer den påföljden. Strafflängden blir tre år. Den dömde ska också betala skadestånd till den avlidnes föräldrar och syskon med 50.000 kr var för sveda och värk.

- Vi har kommit fram till att bevisningen räcker för att fälla för mord och att straffet bör bli sluten ungdomsvård. Det rör sig om ett allvarligt brott, med ett straffvärde på ca 12 års fängelse för en vuxen, kommenterar rådman Mikael Swahn.

Senast ändrad: 2013-03-20

För mer information kontakta:

Mikael Swahn
Rådman
08-561 695 00 / mikael.swahn@dom.se

Målnummer:

B 7433-12, Enhet 4