JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Dom i mål om grov våldtäkt mot barn

[2015-09-02] Attunda tingsrätt

Attunda tingsrätt har idag meddelat dom i målet där en man har åtalats för att haft sex med en tolvårig flicka och använt s.k. BDSM-föremål som piska och handbojor. Mannen döms för bl.a. grov våldtäkt mot barn till fängelse 4 år och 6 månader. Han ska också betala 150.000 kronor i skadestånd till flickan.

Åklagaren väckte åtal för ett fall av grov våldtäkt mot barn och ett fall av våldtäkt mot barn, båda rörande samma målsägande. Mannen, som var 23 år vid gärningarna, fälls nu mot sitt nekande i båda åtalspunkterna. Han har gått med på att han haft kontakt med flickan via nätet, men sagt att han aldrig har träffat henne på annat sätt. Enligt mannen hade flickan sagt att hon var 15 år. Genom främst målsägandens uppgifter har dock en enhällig tingsrätt funnit bevisat att mannen haft sex med målsäganden och att han visste att hon bara var 12 år.

Flickan och mannen hade fått kontakt via nätet och hade därefter – enligt vad tingsrätten slår fast – träffats två gånger och haft sex, dels hemma hos mannen, dels i en byggnad med ett gym. Vid första tillfället ingick inslag av s.k. BDSM eller dominanssex. I tingsrätten spelades polisförhör med flickan upp på video. Förhör hölls med mannen samt med flickans mamma och hennes kurator. Bevisningen i övrigt var bl.a. foton på piska, handbojor och andra föremål samt anteckningar i dagbok. Det hade betydelse att flickan kunde ge bra beskrivningar av mannens bostad och gymmet.

– Det är i sig är ett mycket allvarligt övergrepp att ha sex med ett barn. Att därutöver utsätta barnet för vålds- eller förnedringssex gör förstås övergreppet ännu värre. Därför håller vi med åklagaren och kallar våldtäkten för grov, säger rådman Mikael Swahn.

Straffet för mannen, som ska vara kvar i häkte, bestäms till fängelse i 4 år och 6 månader. Han ska också betala skadestånd till flickan med 150.000 kronor för den kränkning som han har utsatt henne för.

Tingsrättens dom kan överklagas till Svea hovrätt. Ett överklagande ska ha kommit in till tingsrätten senast den 23 september 2015.

 

Beställa domen

För att beställa domen, ring 08-561 696 03 eller mejla enhet3.attunda.tingsratt@dom.se 

Mer information

Mer information finns på tingsrättens hemsida, www.attundatingsratt.domstol.se. Där finns t.ex. en lista över veckans förhandlingar (dock inte med målnummer eller parternas namn angivna då detta är att bedöma som personuppgift), formulär för att beställa allmänna handlingar samt en sida där rättegångsprocessens fortskridande i en del medialt uppmärksammade mål uppdateras fortlöpande.





Senast ändrad: 2015-09-02

För mer information kontakta:

Mikael Swahn
Rådman
08-561 695 54, mikael.swahn@dom.se

Målnummer:

B 3671-14, Enhet 3